Fokus obitelj: Dok nas djeca ne rastave

Povodom radionica na temu obitelji pod nazivom ‘Tjedan braka’, koje Udruga Fokus Obiteljski Život održava u tjednu od 21. do 28. siječnja, donosimo njihove savjete kako održati partnerski odnos u braku zdravim.

 

Čim naša prekrasna djeca dođu na ovaj svijet, mi činimo ono što je prirodno – fokusiramo se na njih, dajemo im pažnju, hranimo ih, brinemo se za njih i činimo sve što je moguće kako bi se ona osjećala ugodno, prihvaćeno i sigurno u našem domu, posebno sada u vrijeme pandemije. U isto vrijeme prirodno počnemo zapostavljati najvažniji odnos za naše dijete – bračni odnos njegovih roditelja. Kako smo i sami prošli mnoge faze roditeljstva (naša “djeca” sada su odrasli ljudi u 20-im godinama koji studiraju, ali još uvijek žive s nama), te i počinili mnoge pogreške, donosimo vam 25 savjeta kako da ostanete povezani. Naravno, ne morate slijediti svaki savjet, ali odaberite barem nekoliko koji su vam izvedivi. I nadodajte koji svoj. To će vam pomoći da budete bolji, zdraviji roditelji, a u isto vrijeme ćete i njih opremiti za buduće odnose u životu. Prije nego što krenete kroz ovu listu, dobar početak je da upitate svoga partnera: “Što bi ti pomoglo da se osjećaš povezanije sa mnom?” – možda vam vaš partner otkrije stvari koje nisu na ovom popisu. Pa krenimo redom.

 

 1. Poljubite se, zagrlite ili samo privijte uz vašeg supružnika. Emocionalna povezanost često se iskazuje kroz jednostavan dodir. Istraživanja pokazuju da su u danu najvažnija četiri trenutka za povezivanje – kad se probudite, prije odlaska na posao, nakon povratka s posla i trenutak prije spavanja. Dodir ili poljubac u tim trenucima puno znači.
 2. Vježbajte zajedno, trčite, šetajte, odite u teretanu… zajednička fizička aktivnost pomaže vam da ostanete fizički zdravi, potiče rad hormona, daje vam mogućnost da se maknete od kuće i na trenutak zaboravite prljavi veš i spremanje kuhinje, a da ipak budete zajedno.
 3. Držite se za ruke dok šećete. Nije to lako dok gurate kolica ili dok trčite za djecom po parku, ali pokušajte. To će vam pomoći ne gledati u mobitel, razgovarati i biti blizu jedno drugome.
 4. Plešite uz omiljenu glazbu. Možda vam se razlikuju ukusi, možda ne volite plesati, možda nemate snage – ali čak i kratak ples u kuhinji, lagano “njihanje” uz muziku pomoći će vam da se prisjetite romantike i dati osjećaj da ste posebni jedno drugome. A djeci će dati poruku: “Moji ludi roditelji se vole! I moj svijet je siguran!”
 5. Čitajte zajedno neku knjigu. Naglas, ako je moguće. Može biti i o odgoju. Poanta je da pronađete teme za razgovor koje će vas povezati, zabaviti, nasmijati i na druge načine izgraditi vaše zajedništvo. Svakako preporučamo da bude knjiga o braku (npr. Pet jezika ljubavi, Ljubav i poštovanje, i sl.)
 6. Molite zajedno. Sva nova istraživanja pokazuju koliko nam je potreban taj trenutak mira i povezivanja s našom duhovnošću kako bismo ostali zdravi. Čak i ako ne vidite vrijednost u molitvi, dobro je zastati na neko vrijeme, bez podražaja, i razmisliti o tome kako se stvarno osjećate. Razmislite o svojim željama i potrebama, te ih podijelite sa supružnikom.
 7. Započnite i vodite dublji razgovor. Znamo da to nije lako. U biti, jako je teško. Ali ne želimo ostati površni i ne upoznati nove, dublje strane naših partnera. I oni i mi se stalno mijenjamo – stoga, nikad ne smijemo prestati “učiti” o njima. I da, to znači da ćete morati pažljivo slušati što vam govore. Ako vam nedostaje tema, ideja ili inspiracije za takva pitanja, Google je vaš prijatelj!
 8. Kuhajte i jedite zajedno kao obitelj. Ne mora biti svaki dan ili svaki obrok, ali što češće. Svakako ne jedite uz televizor ili dok ste na mobitelima. Trenutci oko hrane su jedni od najboljih za povezivanje jer smo tada najčešće najopušteniji. Posebno kad se nasitimo.
 9. Recite svom supružniku koliko ih volite i cijenite. Ne smijete pretpostaviti da oni to “znaju” ili da vam trebaju čitati misli. Koristite riječi, djela, poklone, sve što je potrebno kako biste im rekli: “Volim te! Poseban si mi. Trebaš mi. Super mi izgledaš! Cijenim to što se brineš za nas/djecu/dom! Želim ostarjeti s tobom!” Nije lako biti mama ili tata, stoga im zahvalite što su odlučili svaki dan svog života provesti s vama.
 10. Gledajte zajedno TV emisije i filmove. Danas, u vrijeme Netflixa i drugih digitalnih platformi, možete pronaći sve što vas zanima, pa čak i zajedničke interese. Opustite se zajedno i uživajte!
 11. Zajedno se tuširajte ili kupajte. U redu, priznajem! Možda nije baš praktično, ali je fora ponekad. Ne mora sve biti praktično. Ponekad možete učiniti nešto izvan normale. I zabaviti se u isto vrijeme. Ako ništa drugo, imati ćete smiješnu priču koja će biti dio samo vašeg odnosa.
 12. Ne zaboravite na seks. Uzmite si vremena, istražujte i uživajte dok eksperimentirate. Samo zato što ste roditelji, ne znači da ste prestali biti seksualna bića. Svakako preporučamo da investirate u romantiku – od muzike, donjeg veša, plahti, svijeća, igračaka…
 13. Zajedno obavljajte poslove i zadatke. Čak i one dosadne stvari mogu biti lakše ako ih skupa radite. Stoga, otiđite zajedno na poštu, do vrtića, zajedno očistite dom. Kažu da nema ništa više seksi nego muškarac koji usisava.
 14. Dajte svom supružniku iskreni kompliment. Ne zaboravite da i dalje trebate ulagati u svoj odnos i kroz komplimente. To zaboravimo jer moramo podijeliti sve što se desilo s djecom, što se sve treba napraviti, nabaviti, obići… i često se fokusiramo na one stvari koje nam nedostaju od našeg partnera ili koje nisu dobro učinili. Ali ne zaboravite kroz dan promatrati, pažljivo pratiti i uočavati i one dobre stvari, te ih recite vašem partneru. Ne uzimajte ih zdravo za gotovo!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

More Posts

Blog x2

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis

Blog X 1

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis

© 2022 udruga Fokus

© 2022 udruga Fokus

Create by
Griffin-Devotion & Development